måndag 22 mars 2010

vabberivabbera

Sonen 39.3. Glass till lunch. Ledsen. Jag vaken halva natten. Maken i Indien. Dottern frisk och pigg. Hopphopphopp. Tråååkigt mamma. Gröten kokar över. Lymfkörtlarna gigantiska. Sjukvårdsrådgivningen säger alltid att man ska vänta tre dar. ALLTID. "Jaså han har varit sjuk i tre månader? Jamen, det är ingen idé att odla förrän om tre dagar vet du lilla vän.". Tiden går förvisso fort, men inte med två barn som har tråkigt. Vad gör vi i morgon? Glass till lunch nån?

Förresten var bästföredatum på grötriset 20090312. Passar bra på nåt sätt.

söndag 21 mars 2010

Dagens ord

Sockerchock. Det lider dottern av för tillfället efter ett kalas vi just kom hem från. Nån forskning jag såg refereras till för ett tag sen visade att barn inte blir hyperaktiva av socker. Må så vara, men nog kraschar dom rätt brutalt efteråt. Kan i och för sig bero på den intensiva situationen som uppstår på ett kalas och inte på kalaspåsen i sig. I vilket fall ligger hon utslagen och sur här bredvid, full av sega godisar.

Men. Det var roligt så länge det varade. Och: man går alltid hem när det är som roligast.

Lillebror är f.ö inte sitt mest soliga jag heller.

Jag däremot är moderlig och öm och agerar lugnt och pedagogiskt. Ehum...

Det hade man aldrig kunnat tro

Att jag och Linda Skugge skulle komma överens. Hon och jag brukar inte göra det nämligen. Jag har alltid haft svårt för att se hennes värderingar genom hennes jargong. Men här stter hon fingret på nåt jag också tänkt på. Det märkliga i att motsatsen till att tycka att pengar är det enda viktiga verkar vara att mena att pengar inte är viktigt alls. För det är endast vi som har som kan driva den tesen. En person som inte äger ett korvöre, inte kan försörja sig och inte ser en framtid för sina barn skulle nog hävda motsatsen. Visst är det viktigast att få vara frisk. Men är du fattig, är du också sjukare än den som har pengar. Och visst är det viktigt att förverkliga sig sälv. Men också enklare när du har en trygg bas att stå på först. Jag kommer att lära mina barn att de inte blir lyckliga av pengar, men att de samtidigt kommer få det svårt om de inte är ekonomiskt självförsörjande. För jag kommer inte betala deras konstprojekt. Sorry.

tisdag 9 mars 2010

Tänka utanför lådan

I Bolibompa har programledaren klätt ut sig till riddare. Hon funderar på vad hon ska heta. DrakdräparSara? Sara Erövraren? Det slutar förstås med att barnen får skicka in förslag till namn. Ia eld och lågor, hon vet det perfekta namnet till en modig riddare. Vi klickar oss in på hemsidan, den Ömma Modern redo att skriva in det fantasifyllda påhittet. Nå?

- Linda Karlsson!

- Linda Karlsson?! Hur tänkte du då? Varför just Linda Karlsson?

- Det var så svårt att välja mellan Linda och Karlsson.

Naturligtvis. Och på sitt sätt mer innovativt än DrakdräparSara.

tisdag 2 mars 2010

Björklund= populism

Skolminister Björklund vill ha mer matte och mindre lek. Sveriges skola ska stramas upp och lära ut mer nytta och mindre trams. Detta stavas P-O-P-U-L-I-S-M. För vem skriver inte under på det? KLart ungarna ska förkovras i skolan. Vad gör de annars där? Här ska Sveriges framtid fostras med inlärning och disciplin.

Jag JAG skriver inte under på det. Vi ska tillbaka till den gamla hederliga skolan som den var på pappas tid. Och hur var det då på pappas tid? Ungar LEKTE. Ity leken är det absolut bästa inläningssättet för små barn. Och kanske även för oss andra? Lek ökar kreativiteten och ökad kreaivitet ger: just det, en fungerande och flexibel inlärningsförmåga. Vist behöver vi ämneskunskap men för att kunna använda den kunskapen krävs ett öppet sinne. Jag jobbar med barn som har svårt att lära sig saker, och barn som inte kan leka. Gissa vilka som har det absolut svårast?

Nu är Mona rökt

När RUT åker ut sumpar Mona säkra väljare: de personer, huvudsakligen kvinnor, som traditionellt sett röstar på sossarna som nu kommer återgå till arbetslöshet. Vad ska man tro på tro på tro på? Det blir väl borgerligt i år igen, med en bitter eftersmak av militärisk skolpolitik, bantad assistans till funktionshindrade och minskad statsbidrag till habiliteringen.