lördag 26 september 2009

Jag tycker, jag anser, jag tror, jag vet, jag, jag, jag

Linda Skugge tycker att barn måste socialiseras, bli smidiga, starka, stresståliga varelser med ett stort kontaktnät. Hon investerar i sina barn. Hon fick aldrig åka på aktiviteter hon minsann, hennes föräldar frågade aldrig om hon ville. Hade de bara gjort det, hade hennes liv blivit en framgångssaga. Typ. Läs här för hela debattartikeln. Jag räknade inte hur många "jag" som fínns i artikeln, men det är bra många. Hon fick inte, så därför ska dom få. Och frågetecknen hopar sig: vill barnen det här? Ena dottern vägrade så småningen gymnastik FAST hon hade fallenhet för det, vilket gör Linda Skugge purken. Linda säger att det är VI som vuxna som ska styra in våra barn på rätt aktiviteter. Kanske är det också vi som vuxna som ska bromsa ibland. Och rätt aktiviteter, vad är det? Risken är väl att barnen istället för att som Linda sura över att hon aldrig fick några sportaktiviteter som barn; snarare kommer tala ut i TVsofforna om hur de drillades trötta i träningslokal efter träningslokal. Det är inte en fråga om vi kommer skada vår barn, utan hur.

När ska de leka? Ha tråkigt? Klippa sönder en tidning och sen tejpa ihop den med blommig tejp och binda ett snöre om? Gräva ett hål bakom vinbärsbusken för att se hur djupt det blir? Sitta ensamma i sin egen värld och tänka?

Det kanske bottnar i att jag i grund och botten är en latoxe och därför gärna sjunger latmaskens lov. Kanske det. Men också i att faktiskt inte alla människor vill vara smidiga sociala varelser. En del trivs ganska bra som excentriska ensamvargar. Har Linda Skugge planerat in en aktivitet för det också?

4 kommentarer:

Helena sa...

Håller helt med dig! Barn måste få ha "tråkigt" ibland.

Karinko sa...

Ja, och det borde väl en kvinna som Skugge förstå? Kreativitet skapas inte utifrån en styrd aktivitet utan här, i nuet, inuti ens huvud.

Camilla Grepe sa...

Hela krönikan andas ironi. Jag tror bestämt hon driver med oss...

Karinko sa...

Jag är inte helt säker faktiskt. Men hon lanserade visst nån ny idé nästan samtidigt så det är mycket möjligt.