söndag 14 juni 2009

Basilikabuske


Maken köpte en basilika på ICA som han genast planterade om samt vattnade med oändliga mängder växtnäring. Därav ett överflöd av basilika. Och denna veckan har den liksom växt över sina brädder. Min matlagningvecka fick därför innefatta basilika med variation. Varianten som gick hem hos ALLA familjemedlemmar (ja, t om hos den matvägrande korvälskande treåringen med tredagarsfeber!) var detta:

Tomatsoppa
6 mogna plommontomater (kanske kan det även funka med tomater som inte är avlånga?!)
6 soltorkade inlagda tomater
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 kruka basilika (eller en femtedels basilikabuske)
6-8 dl grönsaksbuljong
salt&peppar

1. Dela samt hacka tomater, vitlök och lök
2. Fräs ovanstående i olja. Lite lätt.
3. Tillsätt basilikabladen + buljong. Koka i 15 minuter
4. Mixa soppan och salta/peppr efter behag.
5. Servera, ev. med créme fraiche, knaperstekt bacon och brödkrutonger

4 kommentarer:

Hosanna sa...

Mums! Basilika och tomat med lite vitlök till kan man ju leva på...

Karinko sa...

Ja det finns oändliga varianter på det. Men (törs knappt säga det) nu börjar jag faktiskt tröttna lite lite grann på basilika

Gekko sa...

Men du, den där glassen vi pratade om, den kunde kanske intas efter tomatsoppa? Eller kallas det att bjuda in sig själv på ett alldeles för ohövligt vis?

Karinko sa...

Gekko: Välkommen nästa vecka, vi finns hemma må-ons. Fast kom helst på tisdag!